Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle AK Parti Genel Merkez Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları ve hedeflerini anlattı. Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında, engelli bireylerin hayatın her alanında güçlü şekilde var olabildiği bir Türkiye’yi hedeflediklerini vurguladı.

Engellilere Yönelik Çalışmalar ve Hedefler

  • Yasal Düzenlemeler ve Sözleşmeler: 2005’te çıkarılan Engelliler Hakkında Kanun ve 2008’de BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülkelerden biri olunması.
  • Erişilebilirlik Çalışmaları: Kamu binaları, toplu taşıma araçları ve açık alanların erişilebilir hale getirilmesi; 2020 yılının “Erişilebilirlik Yılı” ilan edilmesi.
  • Dijital Hizmetlere Erişim: Engellilerin dijital hizmetlere daha kolay erişmesi için web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliğine dair genelge hazırlanması.
  • Eğitim ve İstihdam: Engelli memur istihdamında kota uygulaması ve Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile kamuda engelli çalışan sayısının 81 bine ulaşması. İş koçluğu ve korumalı iş yerleri gibi uygulamalarla engellilerin özel sektörde de desteklenmesi.
  • Bakım ve Destek Hizmetleri: Evde bakım yardımları, gündüz bakım evleri ve umut evleri gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması; 547 bin kişinin evde bakım yardımı alması.

Tarihten İlham Alan Yaklaşım

Erdoğan, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden bu yana engellilere verilen önemi vurgulayarak, tarihi birikimle çağdaş sosyal politikaların harmanlandığını ifade etti. Sultan II. Abdülhamid’in işitme ve konuşma engellilere yönelik eğitim projeleri bu yaklaşımın örnekleri arasında yer aldı.

Toplumsal Farkındalık ve Eşitlik Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hiçbir bireyini dışlamayan, ayrımcılığı reddeden bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini belirtti. Engellilere yönelik adaletsizliklerin sona erdirilmesini devletin asli görevi olarak tanımladı.

Türkiye Yüzyılı ve Engelsiz Vizyon

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin uygulanmaya devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, engellilerin spor, kültür, eğitim ve iş hayatında daha aktif rol alabilmeleri için çalışmalara devam edileceğini ifade etti.

Etkinlikte Öne Çıkanlar

  • Bağcılar Belediyesi’nin Engelliler Sarayı Müzik Korosu ve folklor ekibi performanslar sergiledi.
  • Engelli bireylerin başarılarını öne çıkaran projeler ödüllendirildi.
  • Görme engelli ressam Eşref Armağan’ın yaptığı milli muharip uçak KAAN tablosu Erdoğan’a hediye edildi.
  • İşitme engelli çocuklar, Gazze’deki insanlık dramını vurgulamak için işaret diliyle “Ses Ver” şarkısını seslendirdi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasında engellilikle ilgili gerçek mücadelenin azim, inanç ve ideallerle olduğuna dikkat çekti ve toplumun tüm kesimlerini bu konuda destek vermeye çağırdı.

Kaynak: İHA